ČLÁNKY

ANEB Z VLASTNÍHO PERA


PÁR VĚCÍ K ZAMYŠLENÍ  ANEB 

JAK TO VIDÍM SE ZELENINOU U MORČÁTEK JÁ

Dovolím si tu sepsat můj výlev ohledně stravy morčátek, zejména o příjmu zeleniny, tak jak to vidím já i když je to v rozporu s tím, co se ledaskde uvádí. Impulsem k sepsání tohoto byla diskuze o tom, že morčata některým lidem vůbec nepijí vodu. Už delší dobu s tímto tématem (spotřeba zeleniny) neustále narážím na něco, co se mi nelíbí.

Že má morče mít seno neustále k dispozici je už běžně známá věc, to už dnes snad ví každý. Že má mít vodu neustále k dipozici se ví taky, ale že některá morčata vůbec nepijí je fakt, který může být alarmující. Pokud není voda dodávána z čerstvé trávy, ale ze zeleniny. Problém je v tom, že pokud dáte morčeti k dispozici nadbytek zeleniny (v podstatě tolik kolik sní nebo i více), nesežere už tolik sena kolik by mělo. Logicky se ho tolik nevejde do žaludku a střev když je tam už oblíbená zelenina. Bohužel se ledaskde dočtete mylnou informaci, že morče má sníst za den 150-200g zeleniny, ale to je nesmysl, který se kopíruje od stránky ke stránce. Na těch stránkách je taky obvykle uvedeno, že sena by mělo být 80-90% a zeleniny asi jen 10-20%. Kdyby bylo 200g zeleniny 20% stravy, tak by sena muselo sníst morče 800g a to opravdu za den nesežere. To už málokomu dojde, že tohle se do něj nevejde, muselo by vykadit denně skoro kilo bobků.

V létě, když se dává tráva, morče pít nutně nemusí. Ale v zimě, kdy nemá čerstvou trávu, jen seno a vitamíny se doplňují zeleninou, by pít opravdu mělo. V zelenině není pro morče dost vlákniny, ne tolik jako v trávě.

Doplním že rozumné množství zeleniny na morče a den je dle mého názoru a zkušenosti 50-70g. Nejlépe kořenové zeleniny, sem tam nějaká nať. Často vídám fotky "svačinek" pro morčata s pestřejším výběrem než mají lidé sami na večeři v množství minimálně 2-3x vetším než by bylo přiměřené a tím se jen posiluje v dalších lidech to, aby dávali více a více zeleniny. Všichni jsou spokojeni, morče baští 150-200g zeleniny a to je podle "chytrých stránek" správně. Končí to tak, že morče nestihne sežrat všechno, základní věc jako je mrkev totálně odmítá protože má "něco chutnějšího" a problém je na spadnutí. Některé morče to zvládne a srovná se s tím, s jiným běhají stále na veterinu s kdečím od žaludečních problémů, přes nafouklá bříška, přerostlé zuby až po močové problémy. Přitom by stačilo tak málo. Zamyslet se nad tím, co morčeti dávám a hlavně kolik mu toho dávám a proč. Zeleninu morče má na doplnění vitamínů a protože je to pro člověka zábava pozorovat jak baští, ale všeho s mírou.

Četla jsem názory, že dnešní morčata jsou choulostivější než ty dříve chované, ale kde je pravda? Dřív žilo morče v králíkárně (ach bože dnes skoro hřích) a mnohdy i s králíky (no to už je dnes skoro na sebevraždu někde napsat na netu že máte morče s králíkem), ale jak je možné, že tenkrát nebylo tolik z nich na veterině? Protože právě proto jak se morčata chovala, měla 80-90% stravy sena a k tomu kousek chleba (taky dnes nemyslitelné) a jednu mrkev, nic víc. Myslím si že i přes ten kousek chleba co tenkrát dostávali, byli vhodněji stravováni než mnohá morčata mazlíčkářů dnes! 

Určitě namítnete že se tenkrát o morčata lidi tolik nestarali a nechodili s nimi na veterinu protože to nebylo obvyklé. Asi máte částečně pravdu, to ale nemění nic na tom, že strava morčat tenkrát byla pravděpodobně vhodnější než u mnohých morčat dnes.

Ukončím tenhle můj výlev přáním, ať morčata nežijí sama, ale ve skupině a ať jim lidé v dobré víře nepřilepšují na zelenině víc než je rozumné. Veterináři pak budou mít o mnoho zákazníků méně.

Pokud jste dočetli až sem, máte mou úctu a dík.

Vaše Věrka Veverka

7.11.2020


Poklady ze zahrady

Ryjete stejně jako já právě poněkud zaplevelenou zahradu a narážíte na kořeny pampelišek které vyhazujete? Děláte velkou chybu! Stačí je jen hodit na kraj ryté plochy, pak posbírat, pořádně umýt a očistit. Větší kořeny nakrájet na kolečka a pokud už jako my topíte, nepotřebujete ani sušičku a přímo s prkénkem dát na topení. Za pár dnů jsou suché. V zimě pro morčecí maminky s miminky jako přilepšení jídelníčku ideální "bylinky". Zelené zbytky a menší kořínky zbaští rádi morčáci hned. 

15.11.2020


OBILNÉ ČI BEZOBILNÉ  

ANEB ZAMYŠLENÍ O SMĚSKÁCH A GRANULÍCH

Tento příspěvek vznikl na popud diskuze na základě videa o krmení obilnými směskami známé a uznávané (i mnou uznávané) youtuberky AlueButterfly a jejím totálním odmítnutím veškerých obilných produktů v potravě morčete. Video najdete zde: https://youtu.be/PESmUS3cqfM

Poslechla jsem si to celé a některé části jsem si i vracela abych si napsala poznámky. A musím říct že jsem docela zklamaná. Padlo tam toho opravdu hodně zajímavého, od důvodů proč nekrmit obilovinami: že hlavním zdrojem živin pro morče je vláknina a pěkně vysvětlené co vláknina je, že funguje jako probiotikum (rozpustná vláknina). Dále popisuje že zrno obsahuje škroby a přirovnává škroby k cukru. Cituje literaturu "Vysoký příjem může způsobit i cukrovku". S tím vším se nedá nesouhlasit. Až na závěry které z toho všeho vyvozuje. Dokonce použila spojení "krmit hromadama cukru" (přitom je video ne o cukru, ale o škrobech v obilninách, cukry v obilninách nejsou)

A o tom to je! O tom, že vláknina (rozuměj seno) je hlavní zdroj výživy, ne jediný zdroj! Proč tedy ne, jako doplněk v přiměřené míře, i škroby z obilovin? Přirovnává škroby v zrnu k cukrům a říká doslova že morčeti "narveme ten debilní cukr". Míní tím, že do fungujícího trávicího systému s vlákninou přidáme obilninu, tedy škrob, ne cukr o tom to video není ač se to může zdát.  

Kdo z vás lidí sám drží 100% bezcukrovou dietu? Myslíte že ti co jedí cukry v rozumném množství jedí špatně? Zas a znova vše je o množství! Mnoho obilovin je špatně stejně jako pro člověka mnoho cukru. Až budete dodržovat 100% bezcukernou dietu, tak pak má smysl dodržovat 100% bezobilnou dietu pro morčata. Uhlídáte-li spotřebu cukru ve vaší potravě, dokážete snad uhlídat i množství obilninové složky v potravě vašeho morčete.

Krmím-li v CH 80-90% senem a 10-15% zeleninou a jen 5 % obilnými granulemi (pozor ne obilnými směskami) ve kterých je třeba 20% obilovin, tak kolik toho obilí morče sežere v reálu? 20% z 5% je 1% a to podle mého názoru opravdu není moc. 

Obecně si myslím že lidé přehánějí zeleninové porce (weby je v tom podporují když uvádějí 200g zeleniny i více na morče a den). V kombinaci s nepřiměřeným konzumem obilovin to pak problém je. Ne vyvážená strava obsahující mimo jiné i obiloviny (1%). V domovině žerou morčata vše co tam roste a obilniny nevyjímaje, rozšířené je tam zejména pěstování kukuřice, myslíte že tu nežerou? To není obilnina plná škrobů?

Pomiňme že mě zvedla ze židle část zabývající se šlechtěním, prý dlouhosrstá (co chovám já) jsou náchylnější k nemocem a umírají dříve. Nemohu souhlasit. Je to její právo si to myslet a má k tomu asi důvod, ale troufnu si říct, že s douhosrstými morčaty mám větší zkušenost a nemohu potvrdit že by to byla pravda. Ano, existují asi i přešlechtěná morčata, ale apriori šlechtění odsuzovat je zcestné. Také je tam zcela jasná reklama na VL Complete. Z mého pohledu předražený produkt, který neobsahuje nic moc navíc proti tomu, když krmte správně senem a přiměřenou dávkou vhodné zeleniny . Raději bych koupila nějaké sušené bylinky než VL bezobilné granule.

Ať jen nehaním video od Alue, tak musím říct, že velmi pěkně vysvětluje některé procesy, například koprofágii. Popis trávicího systému je také zajímavý a procesy v něm probíhající jsou určitě zajímavé ke shlédnutí. Nemohu však souhlasit se závěry, které z toho všech vyvozuje.

MŮJ ZÁVĚR: 100% BEZOBILNÁ STRAVA PRO MORČE JE JAKO 100% BEZCUKERNÁ STRAVA ČLOVĚKA. DODRŽUJETE TO LIDIČKOVÉ TAKY? Pokud nedodržujete, tak proč nutíte svoje morčata dodržovat něco, co vy sami ne a hejtíte všechny, co tento názor nesdílí a to 1% obilnin v potravě dopřejí? Neřešte tolik jakou značku granulí, ale jaké množství granulí podáváte a s tím spojené i množství zeleniny. Tohle všechno (zelenina a granule) musí být jen 10-20% stravy, vše ostatní musí být SENO, SENO a ještě jednou SENO.

1.1.2021


© 2020 CHS Verrunculosa - Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky